Veiligheidsbrief    |    Routebeschijving    |    Reserverings voorwaarden

Bezoek Agriport & De Broekerveiling

Bezoek Agriport: de modernste kas!

De hedendaagse glastuinbouw van Nederland is gebouwd op durf, toepassing van wetenschap, samenwerking, delen van kennis en een dosis technische inventiviteit. De tuinder van deze tijd houdt rekening met mens en milieu en is toekomstgericht.

In het Agriportgebied zijn de bezoekers te gast bij de grootste kas met oranje paprika’s van Europa. Zij zullen zich verbazen over de grootschaligheid, de modernste technische middelen, de recirculatie van regenwater en de milieuvriendelijke manier van ziektebestrijding met behulp van insecten. 

 

Museum Broekerveiling: de oudste veiling!
In het karakteristieke Noord­-Hollandse dorp Broek op Langedijk ligt een bijzonder museum. 
Gevestigd in een Rijksmonument herbergt het de oudste doorvaargroenteveiling van de wereld. Het museum grenst aan het Rijk der Duizend Eilanden, een gebied waar de tuinders op meer dan 15.000 eilandakkers hun groenten verbouwden en die vervolgens met hun schuiten naar de BroekerVeiling brachten. Tijdens de rondvaart door het natuurgebied voelen onze gasten zich als de tuinder die op weg is naar de Veiling.

In het veilinglokaal, afmijnlokaal genaamd, wordt nog dagelijks geveild. De bezoekers vervullen daarbij de rol van handelaar. Door tijdig op de knop te drukken en daarmee de prachtige, 
oorspronkelijke veilingklok uit 1903 stil te zetten, bepalen zij zelf de prijs. Dat is een spannende en bijzondere ervaring. Dat gevoel moeten de handelaren vroeger ook gehad hebben. Het authentieke afmijnlokaal uit 1912 geeft daarbij een schitterend sfeerbeeld.

Programmasuggestie*:

 

10.00 uur Aankomst in Agriport A7 (modern, vooruitstrevend glastuinbouwgebied in Middenmeer).
Tijdens de koffie met 'wat lekkers van de plaatselijke bakker' verrassen wij u met een interessante presentatie.

 

11.00 uur Aansluitend laten wij u tijdens een rondleiding zien, hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Een indrukwekkend bezoek aan 's werelds grootste kas met oranje paprika's!
U ziet met eigen ogen hoe de hypermoderne tuinder omgaat met teelt, energie, milieu en de nieuwste technische snufjes. Er gaat een wereld voor u open. 

 

12.30 uur Vertrek naar Museum BroekerVeiling, de oudste doorvaarveiling ter wereld.

 

13.00 uur Na aankomst in Museum BroekerVeiling serveren wij als lunch een rijk gevulde Westfriese koffietafel.

 

14.00 uur Na de lunch begint het museumbezoek met twee prachtige exposities: De Veildag (een indruk van een werkdag van een tuinder rond 1900) en Het Rijk der Duizend Eilanden(deze ‘levende’ kaart vertelt over het ontstaan van het gebied). Hier krijgt u een indruk van een werkdag van een tuinder rond 1900.

 

14.30 uur Tijdens de rondvaart door het Rijk der Duizend Eilanden voelt u zich de tuinder die met zijn groente op weg is naar de veiling. U hoort, ziet en voelt hoe het er een eeuw geleden aan toe ging.

 

15.15 uur U neemt plaats op de plek van de handelaar in de authentieke veilingbanken. U voelt de spanning als de veilingmeester de groenten aanprijst en u de veilingklok stopt en de prijs bepaalt.

 

16.00 uur Einde programma. 

 

Bekijk één van onze combinatie ideeën in de buurt: